Pov" />

Mesto br. 0

Branko Manas

Radost blaga ispod zemlje

             Povodom obeležavanja godišnjice smrti pisca Branka Lazića Manasa, a na dan njegovog rođenja, Biblioteka ,,Đura Jakšiću saradnji sa izdavačkom kućom ,,Nova reč plusPožarevac a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi, organizovala je 23. decembra 2016. godine , veče posvećeno njegovom liku i delu.

             Ovom prilikom posthumno objavljena je još jedna Brankova knjiga ,,Radost blaga ispod zemlje“, čiji je izdavač Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić".

Recenzija Siniša Ristić:

            Evo još jedne knjige iz zaostavštine opusa Branka Manasa koja neće nijednog čitaoca ostaviti ravnodušnim: ,,Radost blaga ispod zemlje“. Reč je o knjizi male proze koja se teško svrstava u žanr proze. Sa ovakvom prozom Brankova priča bogati se i umnožava, emocionalno i umno razgranava, orfejski istarajava u svedočanstvu šta je ispod naslaga Homoljskog mita i realnosti, te, najzad, blago za kojim se vekovima tragalo u Istočnoj Srbiji je prazno i samo je vapaj da bi se ublažio teret siromaštva.

            Priča o blagu u Manasovoj literaturi nije zavičajna i lokalna, mlavska i homoljska već univerzalna i odgovara na vazda postavljeno pitanje šta je iza sećanja – punoća ili praznina, san ili sloboda traganja, dokolica ili metež i grabež. Jer, veli Manas, sve je isto i nije, sve se ima da bi se izgubilo, zato što kad neko odlazi ništa sa sobom ne nosi.

            Traganje za blagom bivaju opsesija i način života, hod iz vremena u vreme, menjanje sudbina, staranje da se uzme ono i onoliko koliko nikada nikome nije pošlo za rukom.. Nije priča Branka Manasa o bogatstvu nego ponašanju ljudske duše u menama i promenama jer je ovde istina jedna i neopoziva; godine su za zlatom otišle svojim kočijama neznano gde, čoveku ostaju žal i bol što je vakkadašnji san ostao pust i proklet. Naime, uz zlato uvek je išlo i prokletstvo jer je često bilo i krvavo.

            Eto takva je Brankova priča: duboko ljudska, snovita, naginje ka iluziji a nije iluzija, preplet nade i zov za vremenima kad je čovek želeo mnogo i sve a postao sužalj blaga koje nikada nije posedovao.

           

                                                         

KNJIGA MESECA
Kofer iz Berlina
Autor: Jelena Bačić Alimpić
Izdavaštvo
REZULTATI KONKURSA ,,ĆIRILICA - OGLEDALO SRPSKE DUŠE" 2019.
Autor:

PREPORUČUJEMO
Čitač
Autor: Trejsi Či