Mesto br. 0

Ćirilica - ogledalo srpske duše "Rodoljublje Srbije"

Konkurs "Ćirilica - ogledalo srpske duše" je međunarodni pesnički konkurs. Održava se šesti put u organizaciji Mesne zajednice Veliki Popovac, crkvene opštine Veliki Popovac, ogranka Vukove zadužbine Veliki Popovac, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.

Pesme koje zadovoljavaju kriterijume konkursa odštampane su u zborniku "Rodoljublje Srbije", čiji je idavač Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić“

U porti crkve Sveti Ilija u Velikom Popovcu održana je završnica manifestacije „Ćirilica ogledalo srpske duše“, a tema ovogodišnjeg književnog konkursa bila je Majka. Na konkursu je učestvovalo oko pedesetak pesnika iz Srbije i okolnih zemalja.

Po odluci žirija koji je radio u sastavu: Tatjana Živković - bibliotekar savetnik, Danijela Božičković Radulović – književnica, i Rade M. Obradović - književnik, prva nagrada Zlatni pečat ćirilice dodeljena je autoru pesme „Ratnikova mati“ Milijani Jovanović iz Niša; druga nagrada Srebrni pečat ćirilice pripala je autoru pesme „Pusti da budem“ Jovici Ćuriću - Majoru iz Niša i treća nagrada Bronzani pečat ćirilice autoru pesme „Starica“ Snežani Milanović iz Crljenca i autoru pesme „Pesma majci“ Budimiru Stefanoviću iz Rače kragujevačke. 

Na manifestaciji u Popovcu je dodeljena i specijalna nagrada za najbolju pesmu iz dijaspore, autorki pesme „Otišla si“ Teodori Todi Mitić iz Australije. U prisustvu brojnih gostiju održan je prigodan kulturni program u okviru koga su pesnici čitali svoje pesme.

KNJIGA MESECA
Kofer iz Berlina
Autor: Jelena Bačić Alimpić
Izdavaštvo
REZULTATI KONKURSA ,,ĆIRILICA - OGLEDALO SRPSKE DUŠE" 2019.
Autor:

PREPORUČUJEMO
Čitač
Autor: Trejsi Či