Istorijat

                                              

 

               O tačnom nastanku Petrovačke biblioteke nemamo pouzdanih podataka, već pretpostavke koje govore da je Petrovačka čitaonica nastala 1874. godine, a isti ti izvori tvrde da je dve godine kasnije izgorela. Pošto je zgrada izgorela, a sa njom i svi spisi, nemamo predstavu o broju knjiga koje je tada posedovala. Dalji podaci svedoče da je između dva svetska rata prilozima građana biblioteka obnovljena. Prvobitna lokacije tadašnje biblioteke bila je pored „Gigićeve kafane“, zatim u prostorijama koje su se nalazile u blizini današnjeg ulaza na Zelenu pijacu iz ulice Srpskih vladara. Ne mnogo kasnije, ustalio se naziv „Mlavska čitaonica i biblioteka“. U to vreme, Čitaonica je imala svoj Odbor, kojim je predsedavao apotekar Stanimir Tonić, na mestu sekretara je bila Nada Jovanović, a na blagajničkom mestu Jovanka Stojković, svi u to vreme znameniti  Petrovčani. U Odboru su takođe bili Edna Dičić, Radiša i Dragiša Vujčić, kao i Bata Bulić, narodni heroj iz Drugog svetskog rata, po kome danas Osnovna škola u Petrovcu nosi ime.


              Pauza u radu je usledila tokom Drugog svetskog rata, a nakon njega, nastavlja se rad na ustanovljenju biblioteke kao Opštinske – javne biblioteke i organizovanje bibliotečkih ogranaka po naseljima. Aktom iz 1964. godine, biblioteka u Petrovcu je registrovana pod imenom Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ - po našem čuvenom pesniku i slikaru, koji je često posećivao ovaj kraj i zavoleo ga, o čemu govore i njegove dve pesme „Noć u Gornjaku“ i „Put u Gornjak“. U to vreme, biblioteka je već bila na lokaciji u ulici Srpskih vladara 125, u prostorijama nekadašnje „Mlavske štedionice“. Najstarija sačuvana knjiga inventara potiče iz 1965. godine, u kojoj je inventarisano 1050 knjiga. Do prošle godine, biblioteka nije imala namensku zgradu, već prostor od 50 metara kvadratnih, bez čitaonice. U tako skučenom prostoru biblioteka se nalazila sve do 2006. godine, kada je preseljena u nešto veće i modernije prostorije u ulici Radeta Moskovlića broj 14.


         Konačno, 2012. godine, biblioteka se seli u namenski građen prostor, u istoj ulici na broju 17. Današnja biblioteka je savremen i funkcionalan objekat koji se prostire na više od 300 metara kvadratnih, projektovan specijalno za potrebe te ustanove. Njeni  korisnici imaju mogućnost korišćenja  čitaonice, dečijeg odeljenja, uz naravno, pozajmno odeljenje za odrasle. Izdvojeno je Zavičajno odeljenje, u kome se osim zavičajne zbirke čuva Legat profesora Branka Lazića, odeljenje za obradu knjiga, a biblioteka takođe poseduje i referensnu zbirku, koju čine enciklopedije, naučna i stručna literatura. Danas, naša biblioteka poseduje veliki broj publikacija iz  gotovo svih oblasti ljudskog saznanja, a stručno osoblje zaposleno u biblioteci uvek je raspoloženo i spremno da izađe u susret i najzahtevnijem čitaocu.

KNJIGA MESECA
Pikvikov klub
Autor: Čarls Dikens
Izdavaštvo
REZULTATI KONKURSA ,,ĆIRILICA - OGLEDALO SRPSKE DUŠE" 2020/2021.
Autor:

PREPORUČUJEMO
Čitač
Autor: Trejsi Či